Saturday, 15 September 2012

Adam dan Hawa


 

Dalam minggu ni...saya telah pun menonton drama Adam dan Hawa di mana cerita ini diadaptsi dari penulis novel yang saya sangat minati Aisya Sofea....

Saya memang peminat penulis yg bernama Aisya Sofea ni...setiap kali novel terbaru beliau keluar saya akan cepat2 membelinya...maklum la peminat... cerita yg terbaru ialah Uda dan Dara...itu pun best..

berbalik semula kepada novel Adam dan Hawa ni....cerita nya memang sedih...tangkap nangis bab Ain minta maaf kat mak dia...huhuhuh...'Mak..Ain tak salah....Ain sanggup junjung Quran..." huhuhu sedih sangat bila ibu sendiri dah tak percaya kat anaknya...

kepada peminat yang tak dapat mengikuti drama ni kat tv astro...siaran berbayo tu...bole la tengok secara online kat www.malaymoviesfull.net


Sinopsis cerita :

Ain Hawani, zaman solonya ternoktah pada usia remaja. Hanya kerana silap perhitungan, timbul prasangka buruk, menyebabkan dia dan Adam Mukhriz terjerat. Rayuannya tidak dipedulikan. Lelaki itu pula diam membisu, seolah-olah benar apa yang berlaku. Akhirnya, ijab kabul antara mereka terlafaz dalam pakza dan tanpa rela.

Sayangnya, hubungan suami isteri ini hanya tertulis di atas kertas sahaja. Ain yang kecewa, pergi jauh mencari harga diri. Adam yang ditinggalkan, menghitung hari-hari nan sepi. Setiap saat rindunya terus melimpah. Namun Ain tidak pernah berpaling melihat cinta yang mekar di hatinya. Ah... Adam pasrah! Semua itu salahnya kerana tidak berani memaknakan kata-kata.

Setelah lapan tahun pergi dan menanti, Ain dan Adam dipertemukan di depan pintu Masjidilharam. Bagi Adam, kebetulan ini memang didoakan sekian lama. Ain pula terus membenci dan menganggap ikatan mereka sudah terputus. Hanya lafaz Adam yang ditunggu. Tapi tegarkah Ain?

Sejak pertemuan itu, hati Ain berbolak-balik. Nafasnya bagai berombak, perasaannya jadi gementar dan hidupnya sudah tidak keruan hanya kerana Adam. Benarkah dalam hati ada cinta? Tapi keegoannya cuba menidakkan. Ingin diluah, mulut tak terkata. Ingin di simpan hati tak tertanggung.

Bagi Adam, dia tetap menanti Hawanya biarpun lapan tahun lagi....

No comments:

Post a Comment