Sunday 26 December 2010

Apam Mekar

arini bersemangat aku nak wat kuih ni...
insya allah akan menjadi
caiyok
terima kasih da...bagi ovallete..n resepi nyer


Bahan2;-
250 gram gula ( blend sampai halus untuk memudahkan keje semasa nak pukul ngan telur - cepat kembang & gebu)
2 biji telur ( yang saiz sederhana )
1 sudu kecil esen vanila
200 ml susu segar
300 gram tepung gandum
1 sudu kecil ovallate

*pewarna merah & hijau
*kertas acuan
*cawan acuan
*periuk kukus

CARA2 BUAT:-
1.panaskan kukusan
2.pukul gula & telur sehingga kembang & gebu (sampai bertukar jadi warna putih )
3.masukkan esen vanila & pukul lagi
4.masukkan tepung gandum,susu & ovallate.pukul lagi sehingga gebu & naik sekali ganda (tepung hendaklah di masukkan berselang seli dengan susu,selepas abis 2 bahan tu,baru dimasukkan ovallate)
5.bahagikan adunan kepada 3 mangkuk
6.masukkan pewarna merah & hijau dalam mangkuk yang berasingan.kekalkan satu lagi adunan dengan warna asal ( putih )
7.letakkan acuan kertas dalam acuan apam.
8.sendukkan serba sedikit adunan tadi kedalam acuan kertas (kalau nak lagi cantik,masukkan adunan dalam plastik piping bag,bagi setiap warna yang berlainan,kemudian picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas)
9.kukus selama 15 minit ( make sure penutup periuk kukus dibalut dengan kain agar air tak menitis ke atas adunan apam..kalau menitis...nanti apam jadi penyek & tak lawa..basah dengan air )
10.bila telah masak,angkat & hidangkan...

*NOTA:-semasa hendak mengukus,pastikan air tu dah betul2 menggelegak..semasa proses mengukus,pastikan menggunakan api yang besar...


No comments:

Post a Comment